ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Κυριακή 5 Μαιου  2019

 

ΩΡΑ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ: 10:00 π.μ.

 

ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ : Αυλή Καβάλας

 

ΜΗΚΟΣ: 27 Χιλιόμετρα

 

ΘΕΤΙΚΗ ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ: 1800+ μέτρα

 

Ο αγώνας έχει εκκίνηση και τερματισμό το χωριό Αυλή, που βρίσκεται στους πρόποδες του Παγγαίου στα 150 μέτρα υψόμετρο. Η διαδρομή είναι ορεινός δρόμος 27 περίπου χιλιομέτρων από τα οποία τα 21 χιλ. είναι σε μονοπάτια και τα 6 χιλ. σε δασικούς δρόμους με λίγα μέτρα άσφαλτο.

Προϋποθέτει σημαντικές απαιτήσεις αντοχής και εμπειρία στην κίνηση σε ορεινό πεδίο και σε ορισμένα σημεία απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς τα μονοπάτια είναι ορειβατικά και κινούνται σε απότομες πλαγιές.

Ξεκινάμε από την πλατεία και αφού διασχίσουμε το χωριό μπαίνουμε σε μονοπάτι, το οποίο στην αρχή έχει ανηφορική κλήση και μετά κατεβαίνει σε ρεματιά με πλατάνια και τρεχούμενο νερό. Κινούμαστε δεξιά και αριστερά του ρέματος και μετά από συνολικά 3 χιλ. φθάνουμε στο εγκαταλελειμμένο χωριό Παλιά Αυλή. Εδώ είναι και ο 1ος σταθμός μας ο οποίος θα έχει μόνο νερό.

Συνεχίζουμε ανάμεσα από τα ερείπια των σπιτιών φθάνοντας σε μια χαρακτηριστική ποτίστρα στην άκρη του χωριού και από εκεί ακολουθούμε μονοπάτι σε απότομη πλαγιά, ενώ μετά από απόσταση ενός χιλιομέτρου φθάνουμε στην τοποθεσία «Καστανιές» που έχει υψόμετρο 500 μέτρα.. Προχωράμε μέσα από εγκαταλελειμμένα χωράφια (υπάρχει σήμανση 04 επάνω σε κολονάκια) φθάνουμε σε χωματόδρομο, τον οποίο ακολουθούμε για πενήντα μέτρα και στρίβουμε δεξιά στην πλαγιά σε ένα στενό και ανηφορικό μονοπάτι με πυκνή βλάστηση στην αρχή. Μετά περνάμε από μικρό ξέφωτο και συνεχίζουμε ανηφορικά ανάμεσα σε κέδρους και βελανιδιές φθάνοντας σε ένα όμορφο δάσος με οξιές. Ακολουθούμε το μονοπάτι παράλληλα με την πλαγιά, για να καταλήξουμε στην τοποθεσία «Γουρουνόρεμα» που είναι ίσως από τα ωραιότερα μέρη της διαδρομής. Περνάμε το ρέμα πατώντας επάνω στις μεγάλες πέτρες, συνεχίζουμε σε καλογραμμένο μονοπάτι φθάνοντας στο έβδομο χιλιόμετρο της διαδρομής, όπου και βρίσκεται ο 2ος σταθμός ανεφοδιασμού, ο οποίος είναι πλήρως εξοπλισμένος.

Συνεχίζουμε ανηφορικά, φθάνουμε σε ξέφωτο με κέδρους και αφού περάσουμε μικρό ρέμα καταλήγουμε σε χωματόδρομο. Τον ακολουθούμε για 50 μέτρα περίπου και μπαίνουμε πάλι μέσα στο δάσος, όπου μετά από λίγο αρχίζει το πιο ανηφορικό τμήμα της διαδρομής, οι γνωστοί «Γολγοθάδες» δυο απότομες ανηφόρες η μια 200 μέτρα και η άλλη περίπου 500 και καταλήγουμε στο 3ο σταθμό «Πεταλούδα» στα 1450 μέτρα υψόμετρο, έχοντας διανύσει 9,5 χιλ. Εδώ υπάρχει νερό και ισοτονικό ποτό, ενώ επίσης θα χρονομετρηθεί η ταχύτερη ανάβαση «Πεταλούδα». Στην συνέχεια βγαίνουμε στον κεντρικό ασφαλτοστρωμένο δρόμο, τον ακολουθούμε για 400 μέτρα και στρίβουμε δεξιά σε χωματόδρομο, περνάμε μπροστά από το καταφύγιο του ΕΟΣ Καβάλας και ανηφορίζουμε για 1500 μ. μέσα σε αλπικό τοπίο. Καταλήγουμε σε σημείο με θέα προς τις ψηλότερες κορυφές του βουνού, αντικρίζοντας δεξιά το Τρίκορφο με τις απότομες ορθοπλαγιές και αριστερά το Μάτι με την χαρακτηριστική κεραία. Περνάμε πάνω από το μικρό δασάκι που βρίσκεται στο κέντρο της πλαγιάς και εδώ είναι το ψηλότερο σημείο της διαδρομής 1740 μ. Κατηφορίζουμε για την κοιλάδα του Ορφέα, όπου βρίσκετε ο 4ος σταθμός ανεφοδιασμού και ελέγχου πλήρως εξοπλισμένος, στο καταφύγιο Χατζηγεωργίου του ΣΧΟ Καβάλας. Έχουμε διανύσει ήδη 13,5 χιλ. και βρισκόμαστε σε υψόμετρο 1650 μ. , ενώ από εδώ αρχίζει και η επιστροφή μας για τον τερματισμό.

Συνεχίζουμε σε χωματόδρομο και στα 1500 μ. σε σημείο οπού υπάρχει εγκαταλελειμμένο μαντρί στρίβουμε αριστερά πάνω σε γυμνή πλαγιά και μετά από λίγο μπαίνουμε μέσα σε δάσος οξιάς για να καταλήξουμε στον κεντρικό ασφαλτοστρωμένο δρόμο. Προχωράμε επάνω στην άσφαλτο για 200 μ. και στρίβουμε δεξιά σε χωματόδρομο τον οποίο ακολουθούμε για 500 μ. Βρισκόμαστε τώρα σε μεγάλο ξέφωτο, το διασχίζουμε και μπαίνουμε πάλι σε δάσος οξιάς. Το μονοπάτι έχει ελαφρώς ανηφορική κλήση και μετά από 1000 μ. συναντιέται με το μονοπάτι της ανάβασης, στην αρχή του δεύτερου Γολγοθά. Από εδώ και πέρα η διαδρομή είναι πλέον η ίδια με αυτήν που είχαμε ανεβεί. Στα επόμενα 2 χιλ. συναντάμε το 5ο σταθμό που βρίσκεται στο ίδιο σημείο της διαδρομής, όπου ήταν ο 2ος σταθμός ανεφοδιασμού. Μας έχουν απομείνει πλέον 4χιλ. μέχρι την Παλιά Αυλή και από εκεί άλλα 2 χιλ. για τον τερματισμό στο μονοπάτι που είχαμε ανέβει στην αρχή του αγώνα.